Survivalbaan stap dichterbij

Survivalbaan stap dichterbij

Realisatie van een survivalbaan in Barchem is een stap dichterbij. De gemeente Lochem wil meewerken aan het plan van accommodatie Gelders Groenland om een aantal hindernissen te plaatsen waar mensen in kunnen klimmen en klauteren.

Gelders Groenland is een groepsaccommodatie aan de Haytinksdijk in Barchem voor onder meer vakanties, vergaderingen en teambuilding. Beheerder Erik Langwerden geeft ook survivaltraining en kwam zo op het idee om een baan in Barchem aan te leggen. Hoewel de survivalbaan sowieso mag worden gebruikt door bezoekers van Gelders Groenland, laat Langwerden wel doorschemeren dat het de opzet is om de baan ook open te stellen voor anderen. De survivalbaan wordt laagdrempelig met hindernissen tot maximaal 2,5 meter hoogte zodat ook kinderen er mogen klimmen en klauteren. Er komen zo’n vijftien hindernissen, zo is het plan.

Langwerden constateert dat de survivalsport in opmars is. ,,Als ik een wedstrijdje organiseer, komt er zo vijfhonderd man op af. Het loopt gewoon storm. Het is een hype.”
Dat strookt met het beeld dat de Survival Bond Nederland schetst. De bond ziet het aantal leden toenemen. Langwerden geeft aan dat er weinig soortgelijke survivalbanen in de regio zijn. De baan in Barchem wordt wel kleiner van opzet dan bijvoorbeeld het Klimbos in Ruurlo.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem wil meewerken aan realisatie van het initiatief. Het gemeentebestuur stemt in met het zogeheten ontwerp bestemmingsplan dat realisatie van de survivalbaan planologisch mogelijk maakt. Toch rekent Langwerden zich nog niet rijk. De bestemmingsplanprocedure vergt minimaal zeven maanden, geeft hij aan. Eventuele bezwaren kunnen de procedure vertragen.

Bron: De Stentor