Barchemer Eddy Brinkman schrijft nieuw boek over materiaalkunde

Barchemer Eddy Brinkman schrijft nieuw boek over materiaalkunde

Waarom komen porseleinen borden, glazen en bestek wel droog uit de vaatwasser, en plastic bekers niet? Is een LED-lamp écht het omgekeerde van een zonnecel? Hoe komt het dat je door een glasvezel sneller gegevens kunt verzenden dan door een koperen kabel? En hoe kun je zorgen dat glas of keramiek minder gauw breekt? De antwoorden op deze en andere vragen vind je in het boek Kennismaken met materialen – materiaalkunde voor niet-materiaalkundigen.

Op donderdag 21 april, de tweede dag van de vakbeurs Materials 2016 in Veldhoven, werd dit boek ten doop gehouden. Want waar kan een nieuw boek over materiaalkunde beter worden gepresenteerd dan op een vakbeurs over materialen? Schrijver Eddy Brinkman, tevens lid van de programmacommissie van deze beurs, overhandigde op de beursvloer het eerste exemplaar aan professor Sybrand van der Zwaag, hoogleraar materiaalkunde aan de TU Delft.Overhandiging-materialenboek-2016-voor-banner
Overhandiging van het eerste exemplaar van Eddy Brinkman aan Sybrand van der Zwaag (foto: Mat Josquin, Mikrocentrum)

Kennismaken met materialen is niet zo maar een boek. Het is één van de weinige boeken die materiaalkunde toegankelijk maakt voor niet-technische mensen binnen technische bedrijven, zonder dat dit ten koste gaat van de inhoud. Onder meer door veel voorbeelden te gebruiken uit het dagelijkse leven: materialen in auto’s en vliegtuigen, om energie op te wekken, in je computer of smartphone, en in & om het huis. Met hier en daar een Achterhoeks tintje …

Metaal, kunststof, keramiek, composiet, natuurlijk of kunstmatig … verschillende materialen komen voor in dit boek. Maar ook: hoe gaan ze om met warmte, licht, elektriciteit en mechanische belasting? Waarmee het boek op een heldere manier antwoord geeft op vragen als ‘waarom is juist dat materiaal geschikt voor die toepassing’ en ‘aan welke knoppen moet je draaien om betere materialen te maken, mochten de huidige niet voldoen’.

Dit boek heeft een eigen website, www.materialen.eu, en daar is het boek ook te bestellen.

Eddy Brinkman, Kennismaken met materialen – materiaalkunde voor niet-materiaalkundigen, ISBN 978-90-79926-00-8, uitgegeven door Betase BV, Barchem, 192 pagina’s, Nederlandse taal.