Najaarsfair op het Dorpsplein groot succes.

Najaarsfair op het Dorpsplein groot succes.

Najaarsfair2

Meer foto”s zijn te bekijken op www.achterhoekfoto.nl, gemaakt door Gradus Derksen.

Nippend aan een glaasje wijn staan drie Barchemse mannen het schouwspel gade te slaan. De jury in witte jassen is nog volop in beraad. Voor de kraam waar de 36 taarten keurig zijn gerangschikt en van een nummer zijn voorzien is het drukte van jewelste. Voor één euro kan de liefhebber een flinke taartpunt kopen. Barchemers laten zich de gebakken appeltaarten goed smaken. Met of zonder slagroom.
Deegrollen, gardes en maatbekers maakten eind vorige week overuren in Barchem. ‘Heel Barchem bakt appeltaart’ was zaterdagmiddag een publiekstrekker van de eerste orde tijdens de eerste Najaarsfair op het Dorpsplein. De organisatoren van Contact Barchem hadden ingehaakt op de rage die het televisieprogramma ‘Heel Holland bakt’ in het land teweegbrengt.
Plaatselijke bakker Arjan Jansen en zijn vrouw Mathilde en hun voormalige medewerker Hans Dijkman uit Bathmen zijn naar eigen zeggen verrast over de ‘diversiteit, creativiteit en de smaak’ van de taarten. Appel moest het hoofdingrediënt zijn, dus dat stond vast. Maar de vullingen en aankledingen zijn soms verrassend. Zo blijkt de taart met een vleugje pudding zeer smaakvol.
Tot winnaar van ‘Heel Barchem bakt’ wordt de zeventigjarige Wil Walthof uitgeroepen. Haar geheim van de lekkerste appeltaart van Barchem? ,,Goede rijpe goudreinetten gebruiken, een vleugje kaneel toevoegen en goed doorbakken. En dan moet je bedenken dat ik pas drie maanden in Barchem woon en mijn eerste appeltaart in de nieuwe oven van mijn keuken heb gebakken”, vertelt de voormalige inwoonster van Markelo. Bij de jeugd winnen Marijn en Arne Arendsen de wedstrijd.
Intussen maakt Henny Wildschut met haar microfoon een rondgang langs bijna alle deelnemende ondernemers en verenigingen die aan de Najaarsfair deelnemen. Het zijn er bijna dertig in totaal.
Marléne Nieuwenhave (11), Anne Nieuwenhuis (11) en Eline Wentink (9) hebben prachtige vogeltaarten en pindakettingen gemaakt die ze namens de Barchemse ponyclub de Barchruiters aan het publiek proberen te slijten. Dat lukt prima. Hetzelfde geldt voor de loten die de ponyclub aanbood. Ook de prijswinnaars van de jaarlijkse tuinkeuring worden bekendgemaakt. De zesjarige Binck van Rooyen uit Ruurlo steelt tijdens de fair de show met de grootste zelfgekweekte pompoen. Zijn geheim: ,,Ik heb hem gekweekt op de mestvaalt.”

Bron: De Stentor